Rozhovor s reprezentanty v Benešově s výkladem o prapůvodu sportů!

+ Fota z Finále Světové ligy! Naši mužskou reprezentaci čeká za více jak dva měsíce Mistrovství Evropy rozdělené do dvou států – Česka a Rakouska. To že se příprava nějak podceňuje si může myslet jenom blázen nebo nepřející sportovec jiného odvětví! Ale tomu bych kontroval jakožto znalec všeho soupeření světoznámou teorií o prapůvodu všech sportů. Chcete ji zajisté slyšet z mého, již několikráte přednášeného podání. Tak se nenechám dlouho prosit či popichovat a máte ji tady:

Prapůvodem všech sportů na celé Zemi je VOLEJBAL! Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu bojovat, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat. První sportovci si pinkali balón proti sobě a komu spadl na zem, tomu se ostatní chechtali. Pravěcí lidé seděli okolo ohně – jeden vstal a přehodil kus masa z uloveného býložravce, druhý do něj ve vzduchu plácl, protože byl přežranej a už nechtěl. Kus masa letěl přes oheň zase zpět, případně trefil jeho kolegu sedícího vedle něj. Ten zábavu opětoval. A tak to šlo po každém úspěšném nalákání a následném svalení mamuta do vykopané jámy. Všichni se plácali do stehen, později oslavně do dlaní. Jak to děláme do teď. Ženský z přilehlé jeskyně umocňovaly hlasitým mlaskáním při žvejkání kůží dramatičnost jednotlivých utkání.

Také se stalo, že občas někdo nešikovně odbil okousaný žvanec do ohně a na pařezu sedící šaman zastavil rozehru a nechal maso vytáhnout. Byl to vlastně první rozhodčí! Samozřejmě volejbalový. O tom, že ožehnuté maso mělo mnohem lepší chuť, to by jsme se dostali 40.000 let nazpět k prvním kulinářům. Volejbalovým! A o jídle až zase jindy. Zatím se spokojte s televizními následovníky z našich volejbalových kruhů.

Zpět k pravdivému výkladu prapůvodu sportů. Ne všem sportovcům se dařilo míč udržet ve vzduchu, a tak těm, co pořád padal na zem a odrážel se nahoru se začalo dařit plácat do míče tak, aby se jim vracel zpět do ruky. Dribling. No a vida - byl tu basketbal.

Po něm nebylo daleko k nemehlům, kteří nedokázali ani to. Tak do toho kulatýho nesmyslu aspoň kopali. Fotbal byl na světě. Jenže někteří kopali strašně daleko a začali dokonce soutěžit, kdo kopne dál, pak hodí dál a taky doběhne rychleji pro sotva na dálku viditelnou merunu. A máme atletiku. Zde se často stávalo, že se nemohli dohodnout, kdo přiběhl pro mičudu dříve. Šaman sedící na pařezu nebyl sto být na všech kláních a tak se strhla rvačka jako prase. Další olympijský sport. Zápas a k němu mnoho dalších odnoží.

Jestliže se vrátím k míči, tak jenom pro takovou malou epizodku. Jednomu členu tlupy se podařilo při navrácení míčku do hry do něho fláknout lopatkou z po hostině zbylé kostry. Však za to nám může být Petra Kvitová vděčná. Bohužel se pak našel zase někdo z agresivních a ten si vzal a oblíbil delší a hubenou větev a mydlil do balónku po zemi. Bylo nějak v zimě a klouzalo to … Jo jo, tak to všechno bylo.

I první slova našich předchůdců jsou z volejbalu. Například sebeuvědomující slovo JÁ. Používáme doposud. I když někdy se dětem ty jejich klapačky moc otevírat nechtějí. No a nakonec si všimněte názvu našeho sportu – volejbal. Je odvozeno ze slova volat. Aby jako jestli mně rozumíte ten dotyčný zavolal …

Vyhládlo mě a tak si jdu do špajzu upajznout skývu chleba se sádlem a cibulí a Vy si přečtěte o naší repre!

 

Dotazy na naše reprezentanty do Benešova:

1) Je to v Benešove záhul a co z tréninku nemáš rád?

2) Italsky kondiční trenér Martin Poeder je na pohodu nebo je peklo na zemi?

Jakou má přezdívku?

3) Vždy se zajímám o jídlo. Jak Vám tam vaří nebo je nutné zaběhnout do

města na posílení?

4) Jsou u Vás  nějaké publikovatelné novinky nebo legrácky?

Za rozhovory děkuje a pevně věří ve Váš tým Elvis

 

Jirka Popelka
1) Tento týden jsme dostali pěkně do těla. Pondělní a středeční běhání bylo dost drsný. Dvakrát jsem si šáhl na dno... a vystoupal Mount Everest:-)

2) Martin je profesionál, i po nás chce profesionální přístup. Patří mezi nejlepší atletické trenéry na světě, taky díky němu v Trentu nemají problémy s fyzičkou. Přezdívku jsme mu zatím nevymysleli, ale už pár vostřejších slovíček na jeho adresu padlo (obzvlášť po běhání).

3) Tady tě moc nepotěším. Není to to pravé, myslím tím, "pravá česká kuchyně" nás tady nepotkala. Místo toho saláty, maso, těstoviny a občas nějaká buchta ke svačině. K snídani žádné párečky, vajíčka... to by se pak atletickýmu kouči protáčely panenky:-)

4) Po pravdě řečeno, moc nálady na vtipkování zatím nebylo. Mít zakousnutý "vlčáky" po celém těle má vliv i na psychické rozpoložení.

Petr Zapletal
Pisu za nas pokoj 113. Je tady se mnou Hudec. Takze ja taky zacnu hned zhurta:)

1) zahul tady byl po dobu dvou tydnu co se o nas staral Martin Poeder. ale musim rict ze to mel paradne zmakle a nikdy nas nezatavil, takze vzdy jsme byli pripraveni na dalsi fazi. delali jsme jen atletiku, posilku a bazen. tento tyden uz Martin tady neni, protoze zaciname delat trochu volejbalu a tim padem ubyla atletika a bazen. posilka zustava stejna. takze si myslim ze uz to takovej zahul nebude.

2) Martin je naprosto pohodovej clovek a presne vi co dela. to se mi na nem libi, ze vzdy ti poradi a nikdy ho nezaskocis zadnou otazkou. prezdivku jsme mu tady nedali, mozna v klubu ma nejakou, ale to ti asi napise Drobek.

3) ja osobne do mesta chodim jen na pivecko:) vari tady v celku dobre, ale spis dietky, doma mi vari lip:)

4) publikovane novinky tady nefunguji, spis ty klasicke legracky mezi sebou

Jan Štokr

1) Je to v Benesove zahul a co z treninku nemas rad?

v benesove to je zahul, ale da se zvladnout-kombinujeme tezkou posilovnu, atletiku, coz jsou jen behy a pro me nejneoblibenejsi plavani. tak dve, tri delky neni problem, pak mam problem s technikou a ve vode neumim dychat.

2) Italsky kondicni trener Martin Poeder je na pohodu nebo je peklo na zemi?

martin je vyborny kondicni trener a pro take dobry kamarad. jeho metody mam odzkousene 3 roky z perugie a posledni sezonu v trentu. mne vyhovuje uplne maximalne a doufam, ze i ostatni kluci s nim jsou spokojeni.

Jakou ma prezdivku?

nikdo jeste nevymyslel tu pravou, ale urcite to nebude tyran.

3) Vzdy se zajimam o jidlo. Jak Vam tam vari nebo je nutne zabehnout do mesta na posileni?

nekdy to je spatne s kvalitou i kvantitou, ale musime ocenit kuchare, ze umi brambory asi na tisic zpusobu.

4) Jsou u Vas nejake publikovatelne novinky nebo legracky?

ja myslim, ze toho mame dost a neni pomysleni na legracky. obcas se neco taky najde, ale to je lepsi nepublikovat.

http://www.fivb.org/EN/Volleyball/Competitions/WorldLeague/2011/PhotoGallery.asp?Tourn=WL2011&No=112

© 2007-13 Luboš Branda & volejbalový oddíl TJ Svitavy

powered by Drupal - template FlorAll